Sağlam Çocuk

Anne Sütü

Yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde doğru beslenme, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından son derece önemlidir. Bu dönemde beslenme belirli kurallar çerçevesinde adım adım ilerletilmelidir.

Devamını Oku

Aşılama

Sağlık Bakanlığının çocukların olabildiğince erken aşılanmasını hedefleyen aşı programı mevcuttur. Bu aşılar ücretsiz olarak uygulanır ve ülke koşullarına göre yapılması zorunlu olan aşılardır.

Devamını Oku

Bebeklerde Kolik Krizleri

Bazı bebekler gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde “kolik” denilen ağlama krizlerine girerler. Kolik zamanla kendiliğinden geçer, bebeğe zararı yoktur. Kolik anne ve babanın kötü bakımıyla veya yetersizliğiyle ilgili değildir.

Devamını Oku

Ek Gıdalar

İlk 6 ay anne sütü genellikle bebek için yeterlidir. Bu bebeklere 6. aydan itibaren ek gıdalara başlanmalıdır. Daha geç başlanırsa çocuğun çiğneme ve yutma yeteneği gecikir.

Devamını Oku

Hoşgeldin Bebek

Yenidoğan bebeklerin göbekleri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden düşer. Her gün göbek ve etrafındaki deri uygun şekilde alkol ile silinmelidir. Göbek kordonu düştükten sonra 2-3 gün daha bakıma devam edilmelidir.

Devamını Oku

Nöromotor Gelişim

  • Gelişim anne karnında başlar, olgunluğa kadar devamlıdır.
  • Basamakları tüm çocuklarda aynıdır.
  • Sadece hızı bir çocuktan diğerine değişir.
  • Değişik alanlardaki gelişimler arasında paralellik vardır.

Devamını Oku

Sağlam Çocuk İzlemi

Sağlam çocuk izlemi, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen pratisyen hekim, aile hekimi ve pediatristlerin temel hizmetlerinden en önemlisidir. Bu izlemin amacı, sağlıklı olmayı sürdürmek, ölümleri, hastalık ve sakatlıkları azaltmak ve önlemektir.

Devamını Oku

Tuvalet Eğitimi

Çocukların tuvalet alışkanlığı kazanması normalde çocuklara bağlı bir durumdur.Ailelere düşen görev, çocukların tuvalet eğitimi almaya hazır olup olmadığını anlamak ve hazır olduklarında onlara yol göstermektir.

Devamını Oku